niedziela, 3 listopada 2013

España

Teraz kolej na kilka informacji o Hiszpanii i kuchni hiszpańskiej, jednej z najbardziej RÓŻNORODNYCH kuchni na świecie:
España  składa się z wielu regionów. Są one bardzo niezależne, mają własną kulturę, zwyczaje, święta, drużyny piłkarskie no i oczywiście - kuchnię.


 Weźmy na przykład Katalonię (ojczyznę FC Barcelony)
Przykładowy obiad kataloński będzie wyglądał mniej więcej tak: 
Hiszpańskie tapas
Przykładowe tapas
  • najpierw oczywiście tapas, czyli hiszpańskie przekąski, które znaleźć można w każdym prawdziwym hiszpańskim barze. Można je jeść, na ciepło, na zimno, mięsne, wegetariańskie, z owocami morza - czyli - każdy znajdzie coś dla siebie

    Paella z owocami morza
  • później danie główne, na przykład paella - ryż z dodatkiem szafranu i zależnie od regionu, owocami morza, mięsa lub warzyw; albo  Escudella czyli  katalońska zupa z kilku rodzajów mięsa i warzyw narodowe




    Crema catalana
  • a na koniec deser - crema catalana - tradycyjny kataloński deser na bazie mleka, cytryny, żółtek, kory cynamonu i mąki kukurydzianej z powierzchnią z karmelizowanego cukru.
To tylko opis dobrego obiadu. 
Przepis na paellę znaleźć można tutaj: paella - masterchef
a na crema catalana tutaj: crema catalana


powinny być takie - ANAHEIM
Przepisu na tapas niestety podać nie można, bo może to być dosłownie wszystko, według mnie najlepsze i najłatwiejsze do zrobienia będą zielone papryczki.
Potrzebne są tylko:


  • oliwa
  • sól
  • patelnia
  • papryczki (muszą być zielone,
  • bo tylko takie są małe i jednocześnie 
    łagodne- nie robi się tej potrawy z chili)
Papryczki w całości wrzuca się na patelnie, na głęboki tłuszczu i smaży przez ok 10 min.
Obiad gotowy :)))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz