España składa się z wielu regionów. Są one bardzo niezależne, mają własną kulturę, zwyczaje, święta, drużyny piłkarskie no i oczywiście - kuchnię.
Weźmy na przykład Katalonię (ojczyznę FC Barcelony)
Przykładowy obiad kataloński będzie wyglądał mniej więcej tak:
Przykładowe tapas |
- najpierw oczywiście tapas, czyli hiszpańskie przekąski, które znaleźć można w każdym prawdziwym hiszpańskim barze. Można je jeść, na ciepło, na zimno, mięsne, wegetariańskie, z owocami morza - czyli - każdy znajdzie coś dla siebie
- później danie główne, na przykład paella - ryż z dodatkiem szafranu i zależnie od regionu, owocami morza, mięsa lub warzyw; albo Escudella czyli katalońska zupa z kilku rodzajów mięsa i warzyw narodowe
Paella z owocami morza |
- a na koniec deser - crema catalana - tradycyjny kataloński deser na bazie mleka, cytryny, żółtek, kory cynamonu i mąki kukurydzianej z powierzchnią z karmelizowanego cukru.
Crema catalana |
Przepis na paellę znaleźć można tutaj: paella - masterchef
a na crema catalana tutaj: crema catalana
powinny być takie - ANAHEIM |
Potrzebne są tylko:
- oliwa
- sól
- patelnia
- papryczki (muszą być zielone,
- bo tylko takie są małe i jednocześnie
łagodne- nie robi się tej potrawy z chili)
Obiad gotowy :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz