środa, 13 listopada 2013

Indie


Curry, tandoori, masala - myślę, że te nazwy każdy kojarzy - właśnie z kuchnią indyjską. Jednak kuchnia indyjska jest o wiele bogatsza. Czy wiecie, że przykładowy indyjski obiad powinien się składać z 3 pełnych dań (nie licząc oczywiście ryżu, soczewicy, wielu rodzajów chleba i sałatek).  Zacznijmy od najbardziej znanych dań tzw, "Tandoori"
Tandoor


Tandoori - to gliniany piec w kształcie dzbana opalany drewnem lub (!) nawozem z krowiego łajna . Temperatura osiąga w nim 480co pozwala na szybkie przygotowanie mięsa, pozostawiając je jednocześnie miękkie i soczyste. 




Curry
Natomiast Curry  - jest to nie tylko przyprawa; jest to sposób przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ser, ryby, mięso i inne skłądniki sosu podanego do dania głownego.






Jednak dość już o przyprawach i sposobach przyrządzania, bo to zapewne każdy już wie. Jednak czy wiadome jest też, że do podawania potraw nie używa się prawie nigdy talerzy, tylko tace, a na nich miski - niektóre z ryżem, niektóre  z mięsem i sosem. Jeżeli ktoś ma na coś ochotę to po prostu sięga po to ręką i nakłada palcami odpowiednią porcję. No bo w końcu komu potrzebny jest nóż i widelec?

Wygodny substytut widelca


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz