niedziela, 3 listopada 2013

Chiny



Jak na razie, wszystkie posty dotyczyły tylko i wyłącznie krajów europejskich. Dlatego teraz wędrujemy do Azji... a bardziej konkretnie do Chin. 
Co właściwie można powiedzieć o Chinach? Jest to najbardziej zaludniony kraj świata, leży w Azji Wschodniej i to stamtąd wywodzi się jedna z najstarszych cywilizacji na świecie.  Oprócz tych ciekawych informacji warto też wspomnieć, że  kuchnia chińska jest naprawdę pyszna.
Głównym składnikiem w prawie wszystkich regionach (bo jest kilka wyjątków) jest ryż. Makaron ryżowy, ocet ryżowy- to wszystko bardzo popularne w Chinach skłądniki. Oprócz tego warzywa, soja - np. sos sojowy.

Przepis na typową chińską potrawę, którą można znaleźć w prawie każdym barze chińskim np. w Warszawie, nie wiem jednak niestety w jakim stopniu lubią ją sami chińczycy - Kurczak po kantońsku:


Składniki:
  • 50 dag filetów z piersi kurczaka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól
  • Olej do smażenia
  • 8 owoców liczi
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
Jak zrobić sos:
Owoce liczi przekroić na pół, usunąć pestkę a potem drobno pokroić. Później wymieszać je z sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i koncentratem.

Jak zrobić całą resztę:
Mięso pokrojone na drobne plasterki posolić i odstawić na 15 minut w jakieś chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać olej, kurczaka obtoczyć w mące i smażyć na oleju ze wszystkich stron około 4-5 minut, następnie wlać przygotowany sos i smażyć kurczaka do czasu, aż sos zgęstnieje.

个饱 !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz