Co właściwie można powiedzieć o Chinach? Jest to najbardziej zaludniony kraj świata, leży w Azji Wschodniej i to stamtąd wywodzi się jedna z najstarszych cywilizacji na świecie. Oprócz tych ciekawych informacji warto też wspomnieć, że kuchnia chińska jest naprawdę pyszna.
Głównym składnikiem w prawie wszystkich regionach (bo jest kilka wyjątków) jest ryż. Makaron ryżowy, ocet ryżowy- to wszystko bardzo popularne w Chinach skłądniki. Oprócz tego warzywa, soja - np. sos sojowy.
Przepis na typową chińską potrawę, którą można znaleźć w prawie każdym barze chińskim np. w Warszawie, nie wiem jednak niestety w jakim stopniu lubią ją sami chińczycy - Kurczak po kantońsku:
Składniki:
- 50 dag filetów z piersi kurczaka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- sól
- Olej do smażenia
- 8 owoców liczi
- 125 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
Owoce liczi przekroić na pół, usunąć pestkę a potem drobno pokroić. Później wymieszać je z sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i koncentratem.
Jak zrobić całą resztę:
Mięso pokrojone na drobne plasterki posolić i odstawić na 15 minut w jakieś chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać olej, kurczaka obtoczyć w mące i smażyć na oleju ze wszystkich stron około 4-5 minut, następnie wlać przygotowany sos i smażyć kurczaka do czasu, aż sos zgęstnieje.
个饱 !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz