środa, 23 października 2013

Portugalia


Teraz kolej na najsmaczniejszy przykład kuchni portugalskiej (przynajmniej według mnie):
Ośmiornica zapiekana z ziemniakami i czosnkiem


Potrzebne składniki:
  • Ośmiornica – ok. 1,5 kg
  • Główka czosnku
  • 1 cebula
  • Kilka ziemniaków
  • Oliwa
  • Papryczka chili, jeżeli chcemy danie ostre, a jak nie, to słodka papryka
  • Liście laurowe

Ośmiornicę obgotowuje się przez ok. pół godziny z cebulą i liśćmi laurowymi.
Gdy jest już miękka, kroimy na mniej więcej równe kawałki (na jeden kęs);
Kroimy w kostkę obrane ziemniaki, wrzucamy je na ok. 5 min do wrzątku,
Obgotowane, wkładamy wraz z ośmiornicą, pokrojonymi ząbkami czosnku i papryczką chili do żaroodpornego naczynia lub kamionki, solimy, skrapiamy obficie oliwą i zapiekamy w gorącym piekarniku (180o – 200o) przez 10-15 minut.  

Niektórzy lubią też ośmiornice na żywo :----)))
  

Teraz jeszcze na koniec miła ciekawostka – skąd w sklepach biorą się ośmiornice?
 Warto wiedzieć, że świeżo złowioną ośmiornicą należy odpowiednio mocno i długo tłuc o skałę, bo inaczej mięso będzie twarde, a wygląda to tak:



sposoby zabijania ośmiornic
Natomiast w połowach na większą skalę ośmiornice zamraża się żywcem, ale NIESPODZIANKA! – nie zawsze wtedy umierają, więc wyjmując ośmiornicę z zamrażarki, uważajcie żeby nie uciekła :------))))
Ale poza tym to miłego jedzenia !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz